Blitz Show revival 2

Blitz show revival 1
November 15, 2017
Blitz Show Revival #3
November 15, 2017

Miercuri, 15 februarie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc Blitz Show Revival – performance, multimedia și improvizație. Invitat: sorin despoT, Viku Zenescu, Eliza Nicolǎinǎ, Marian Neguțu, Felix Nicolau și Andrei Zbîrnea. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

sorin despoT (în buletin, Sorin Staicu, n. 1985) este scriitor și consultant de comunicare în industria IT. Volumul apasă (2010) i-a adus premiul pentru debut în literatură al Uniunii Scriitorilor din România, iar la finalul lui 2016 a publicat al doilea volum de poezii, termeni | condiții, Casa de Editură Max Blecher. Este coordonatorul taberei tinerilor scriitori de la Săvîrșin și înfăptuiește cu înflăcărare cursuri-blitz de scriere creativă.

Viku Zenescu s-a născut pe 15 decembrie 1989 la București. Poet performer, compozitor de muzică experimentală și artist vizual, trăiește și lucrează la București. Licețiat în Sculptură a participat la mai multe expoziții personale sau de grup, printre care Beat Genaration Reborn/ Club Legere, București; Contempora 6 – Expoziția Tinerilor Artiști/ Alchemia, București și UNarte la 150 de ani/ Sala Dalles, București. A debutat în 2013 cu volumul de versuri „A iubi nu e verb”. În 2016 revine cu „Anestezicul din palmă” (Editura Tracus Arte). Atribuind sufixul “escu” la pseudonimul inițial.

Eliza Nicolǎinǎ a publicat la Brumar cartea de versuri Trauma arlechin (2008). L-a studiat pe Emile Zola rezultând o lucrare de doctorat pe tema fecundității feminine ca teritoriu de exercitare a puterii politice dar și din perspectivă antropologică si mitică. E traducător și profesor de limba franceză. Lucrează la câteva proiecte literare, proză și poezie. Cu regizorul Dorel Mihăilă a colaborat la realizarea unor videopoeme care au fost prezentate la mai multe evenimente literare anterioare și, din care, azi, a ales câteva spre proiectare. Textele sale cele mai recente vor fi ȋn-scenate de prietena sa Irina Stǎnescu.

Cuvinte cheie: Trauma arlechin, Emile Zola, videopoeme, traducător, poezie, proză, Dorel Mihǎilǎ, #rezist 

Marian Neguțu (aka Ghe Adacor n. 1988) este din Ploiești și creează literatură, grafică și animație. A publicat poezie, proză și artă vizuală în reviste și antologii din țară, dar și din Italia, Australia, Mexic, S.U.A. A fondat și coordonat R.O.C.A.D.A., publicație online de literatură și studii culturale. În februarie 2016 a participat cu un poem vizual la expoziția colectivă Intuition Estetica at Centro Cultural Casa Baltazar, din Cordoba, Mexic. În 2017 îi va apărea cartea pentru copii Hoțul de nume.

Moderatori:

Felix Nicolau este profesor universitar la Departamentul de Limbi Străine și Comunicare al Universității Tehnice de Construcții din București. A publicat cărți de poezie (Kamceatka – time IS honey, 2014), romane (Tandru și rece și Pe mâna femeilor), de critică literară și de teoria comunicării. Suportă greu snobismul, afectarea și cocalarismele, fie ele și culturale. Cu cât îmbătrânește, cu atât se dă în vânt după limbi străine, role, trotinetă și fitness contemplativ. Deși pare imposibil, uneori citește mai mult decât scrie.

Andrei Zbîrnea (n.1986) este absolvent al Masterului de Probațiune din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială . Publică în 2011 volumul de poeme Rock în Praga (ed. Herg Benet), urmat de #kazim (contemporani cu primăvara arabă) la aceeași casă de editură in 2014. Poeziile sale au apărut în revistele literare: Zona Nouă, Tiuk!, Conta, Zona Literară, Tribuna, Timpul, Poesis Internațional. În prezent, lucrează in industria pariurilor online si vă stă la dispoziție cu ponturi din fotbal, tenis și baschet nord-american.

Scurt istoric

 În 2010, împreună cu Andrei Ruse, scriitor, promoter cultural și administrator de situri literare, și Gelu Vlașin, Andrei Zbîrnea a lansat show-ul Ringul de vorbe, în Shelter Pub. Conceptul a evoluat rapid. Atât de rapid, încât Andrei Ruse și Gelu Vlașin au obosit și s-au retras. Peste o lună, Andrei Zbîrnea l-a reluat sub numele de Blitz Show, în Old School Pub, împreună cu poetul și fizicianul Marius Surleac. Conceptul a presupus crearea unui site, atragerea de parteneri, promovarea diverselor evenimente culturale și organizarea probelor. Au fost „angajați” chiar un PR și un fotograf. Pe lângă scriere creativă, probele își propuneau să verifice și spontanenitatea, capacitatea de improvizație, fantezia, umorul și abilitatea de a interacționa cu publicul. Astfel, printre cerințe se numărau spunerea de minciuni, răspunsuri la întrebări din public, interpretarea unor fragmente de teatru, karaoke literar etc. Publicul plătea bilet de intrare, tocmai pentru a semnala că efortul artistic are preț. De asemenea, între probe aveau loc proiecții de clipuri cu slam poetry sau referitoare la blogging, muzică și imagini cu scriitori importanți. În cadrul show-ului se puteau face și lansări de carte, expoziții de pictură și sculptură, recitaluri actoricești. Moderatorul rămânea constant în dialog cu publicul; câțiva studenți au realizat pancarte amuzante care anunțau rundele următoare, ca la box; se aruncau chiar petarde – pe scurt, întrebuințam orice putea electriza atmosfera. S-a descoperit, astfel, că scriitorii pot produce entertainment de foarte bună calitate. Clasarea competitorilor se făcea în funcție de notele oferite de public. Interactivitatea era răsplătită de câștigurile în cărți și reviste, multe dintre ele asigurate de parteneriatul cu BuyBooks. De ce nu a continuat show-ul? Pentru că publicul a ajuns să fie alcătuit din mereu aceiași oameni, mulți dintre ei fiind foști concurenți, recompensați material de organizatori în cazul în care câștigau competiția cu alți 2-3 rivali. Blitz Show a devenit oficial Blitz Show Revival pe 26 februarie 2015, când am intrat (deloc timizi) în cușca ideilor pentru performance, multimedia și improvizație.

Parteneri: Bookaholic, frACTalia, SigurWeb și SemneBune