Colecții

LITERATURĂ ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ

purple-2703885_640
Poezie și proză, prozo-poezie sau invers, colecția de literatura română contemporană aduce în prim plan scriitura care actualizează permanent prezentul, scriindu-l și rescriindu-l, producând lumi posibile sau potențiale, imaginând continuu utopii și distopii.

REEDITĂRI

a2
psilocin – 4-OH-C12H16N2
Sunt cărți care au schimbat destinele unor oameni și au marcat, într-un fel sau altul, categorii diferite de receptori. Sunt volume care au contat pentru o comunitate la un moment dat. Volume care (re)aduc în/din timp autori și texte atemporale.

SCRIERI EXPERIMENTALE

a3
cocaină – C17H21NO4
Literatura este o știință! Se pot deschide mai multe domenii de cercetare literală (și nu literară) corespunzătoare unor câmpuri de cunoaștere pe care literatura le (în)scrie în literă, ca ficțiuni în propria ficțiune. Nu există irațional (cum nu există nici rațiune), ci doar o rațiune irațională (un irațional perfect raționabil). Vom crea aici un minilaborator, unde experimentul ca permanentă căutare ratată nu mai încearcă să descopere, ci doar să rămână în mișcare.

SCRIERI TEORETICE, FILOSOFICE, ESEISTICE

a4
formula lui Euler
Împotriva (t)ero(r)ismului teoriei, dar pentru erotismul teoriei. Să ucidem teoria, pentru a lasă teoria să (con)viețuiască și să compară! Colecția cuprinde scrieri și traduceri ale unor texte eseistice și teoretice din domenii pe cât de diverse, pe atât de conexe, cartografiind deplasări, poziționări, interferențe și (re)formulări ale socio-politicului, artelor, literaturii, psihanalizei etc în era contemporană sau de-a lungul diferitelor școli, curente, mișcări.

CARTE STRĂINĂ (TRADUCERI)

a5
machine translation formula
Orice limbaj este traducere și trans-ducere, el trădează oedipian limba(jul)-mamă doar pentru a se traduce (pe) sine(le). Orice traducere este o devenire. Orice traducere este plurivocală, glosolaidală, multiplă. Orice traducere este un asamblaj.

ENERGII REGENERABILE

fractal-1118515_640
Termenul de energie regenerabilă se referă la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Cultura nu poate fi considerată o biruință asupra naturii, bază, mod de mediere sau formă de reprezentare care, prin retrospecție, produce naturalul ca pe o pre-condiție a sa. Cultura nu este diferită structural de natură. Cultura nu e o completare a unei naturi inerent incompletă. Ceea ce e viu nu se va mulțumi niciodată cu propria stare. Viața își va crea mereu lumi noi.
Colecția energii regenerabile e un releu de transfer energetic al energiei rezultate din procese culturale regenerabile. Ea a fost iniţiată şi curatoriată de Sebastian Big între anii 2017-2020. Începând cu 2020, colecţia va avea curatori invitaţi. În perioada 2020-2021, curatorii vor fi Ştefan Tiron şi Ion Dumitrescu.

POLITIX

technoid-2877987_640
Istorie contemporană, jurnalism politic, critică socială: politicul în materialitatea și actualitatea sa imediate. O colecție în care teoria critică și angajamentul progresist, egalitar întâlnesc concretul realității sociale în toate impuritățile și surprizele dezvoltării lui „inegale și combinate”.

post/h/um boox

siglă 6-pătrată-final2
post/h/um boox este colecția de carte a Post/h/um. Jurnal de studii postumaniste (posthum.ro), realizată în colaborare cu editura frACTalia. Începând cu 2014, fermentăm lent tot felul de resturi lăsate în afara intereselor universitare umaniste, capturăm informație și încercăm să transformăm mediul teoretic într-un loc mai propice vieții. Suntem postumaniști – adică monștri, cyborgi, creaturi transspecii – interesați de teoria postumanistă și queer, materialismul vitalist, teoria lucrului, studiile digitale și studiile culturale (în special studiile despre copii și copilărie). Vom traduce cărțile care au capacitatea de a crea o breșă în modurile dominante de gândire, cu scopul de a crea un spațiu de joc postumanist și de a construi un limbaj teoretic local.

PANSOPHIE

sigla pansophi
Pansophie este despre producţia de cunoaştere ca formă de iubire queer. Cunoaşterea nu este un privilegiu al celor care se închipuie deţinătorii adevărului şi nici o modalitate de luare în stăpânire a lumii. Ea este o performare a unei forme de existenţă care trăieşte alături de şi împreună cu alte forme de existenţă. Ele îşi împrumută unele celorlalte suporturile necesare dezvoltării. Atotcunoaşterea este queer şi nu poate fi decât iubire radicală. Trebuie să învăţăm din nou cum să gândim şi să scriem pentru a crea acest mod radical de cunoaştere, cât şi pentru a reinventa arhivele.

BREAD&ROSES

poza
Colecția Bread&Roses, după faimosul slogan al primelor greviste feministe, își propune să prezinte lucrări fundamentale de teorie și practică feministă care analizează condiția femeii așa cum se constituie ea prin suprapunerea asupririlor de gen, clasă, rasă, sexualitate. De la texte clasice pana la apariții recente, aspirația acestei selecții este să afirme idealurile unui feminism cu adevărat egalitar, care nu slujește la reproducerea unor privilegii și ierarhii, ci le face să se prăbușească. Coordonare: Oana Uiorean

COMPOST

Tubifera_ferruginosa_52288i
Natura constituie un vast compus-flux de sinteze materiale organice și inorganice, geologice și biologice, sociale și economice, politice și tehnologice care se actualizează în contaminări permanente. Dinamica natură-cultură se absoarbe și se regrupează în naturalcultural pentru a da naștere unor ontologii în mișcare/ devenire. COMPOST își propune să surprindă teoretic aceste schimbări, conversii și transgresii tentaculare ale formelor de viață în dorința lor de entanglare ecologică.

ANTOLOGII

black and white fractal background

SIMETRIC

cover simetric
Simetric este o colecție care reunește cărți ce deschid și lucrează cu izometriile asimetrice dintre limbaj și imagini, dintre limbi(și/sau traduceri)-mamă, sau dintre vocabulare ale aceleiași limbi, cu intenția de a dezvălui modelele de semnificare/ție deja, dar nu încă, niciodată simetrice. Întâlniri aliniate pentru configurații inegale.

MUSIC-HALL

fractal-2764168
Coordonatoare colecţie: Alexa Stoicescu