Colecții

LITERATURĂ ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ

purple-2703885_640
Poezie și proză, prozo-poezie sau invers, colecția de literatura română contemporană aduce în prim plan scriitura care actualizează permanent prezentul, scriindu-l și rescriindu-l, producând lumi posibile sau potențiale, imaginând continuu utopii și distopii.

REEDITĂRI

a2
psilocin – 4-OH-C12H16N2
Sunt cărți care au schimbat destinele unor oameni și au marcat, într-un fel sau altul, categorii diferite de receptori. Sunt volume care au contat pentru o comunitate la un moment dat. Volume care (re)aduc în/din timp autori și texte atemporale.

SCRIERI EXPERIMENTALE

a3
cocaină – C17H21NO4
Literatura este o știință! Se pot deschide mai multe domenii de cercetare literală (și nu literară) corespunzătoare unor câmpuri de cunoaștere pe care literatura le (în)scrie în literă, ca ficțiuni în propria ficțiune. Nu există irațional (cum nu există nici rațiune), ci doar o rațiune irațională (un irațional perfect raționabil). Vom crea aici un minilaborator, unde experimentul ca permanentă căutare ratată nu mai încearcă să descopere, ci doar să rămână în mișcare.

SCRIERI TEORETICE, FILOSOFICE, ESEISTICE

a4
formula lui Euler
Împotriva (t)ero(r)ismului teoriei, dar pentru erotismul teoriei. Să ucidem teoria, pentru a lasă teoria să (con)viețuiască și să compară! Colecția cuprinde scrieri și traduceri ale unor texte eseistice și teoretice din domenii pe cât de diverse, pe atât de conexe, cartografiind deplasări, poziționări, interferențe și (re)formulări ale socio-politicului, artelor, literaturii, psihanalizei etc în era contemporană sau de-a lungul diferitelor școli, curente, mișcări.

CARTE STRĂINĂ (TRADUCERI)

a5
machine translation formula
Orice limbaj este traducere și trans-ducere, el trădează oedipian limba(jul)-mamă doar pentru a se traduce (pe) sine(le). Orice traducere este o devenire. Orice traducere este plurivocală, glosolaidală, multiplă. Orice traducere este un asamblaj.

ENERGII REGENERABILE

fractal-1118515_640
Termenul de energie regenerabilă se referă la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Cultura nu poate fi considerată o biruință asupra naturii, bază, mod de mediere sau formă de reprezentare care, prin retrospecție, produce naturalul ca pe o pre-condiție a sa. Cultura nu este diferită structural de natură. Cultura nu e o completare a unei naturi inerent incompletă. Ceea ce e viu nu se va mulțumi niciodată cu propria stare. Viața își va crea mereu lumi noi.
Colecția energii regenerabile e un releu de transfer energetic al energiei rezultate din procese culturale regenerabile.

ODD

0 (2)
Un spațiu de discuții teoretice și întâlniri sociale, ODD invită la București artiști, scriitori, critici, filozofi, performeri, oameni de știință, activiști. Prin intermediul rezidențelor și a evenimentelor infomale de tip dezbatere, atelier, grup de lectură, performance, ODD propune o combinație de intimitate și joacă, dialog și rezistență, prin care să se acționeze asupra lumii. Activ din 2014, ODD a marcat scena bucureșteană alternativă prin proiecte consistente pluridisciplinare, devenind un loc de întâlnire pentru creatori din diferite domenii și totodată un nod într-o importantă rețea de schimburi și colaborări internaționale.

POLITIX

technoid-2877987_640
Istorie contemporană, jurnalism politic, critică socială: politicul în materialitatea și actualitatea sa imediate. O colecție în care teoria critică și angajamentul progresist, egalitar întâlnesc concretul realității sociale în toate impuritățile și surprizele dezvoltării lui „inegale și combinate”.

PANSOPHIE

racheta colectie
pertranspector: o lume de texte ardente, potente, iradiante, asediante, exaltante. între natură şi abis. rare, închise, promise, reactivate, replicate. ilizibilul ca standard natural de calitate. literatura libidinală, text polar. Enter Escape. o lume minunată în care vom fi numai sophii.

BREAD&ROSES

poza
Colecția Bread&Roses, după faimosul slogan al primelor greviste feministe, își propune să prezinte lucrări fundamentale de teorie și practică feministă care analizează condiția femeii așa cum se constituie ea prin suprapunerea asupririlor de gen, clasă, rasă, sexualitate. De la texte clasice pana la apariții recente, aspirația acestei selecții este să afirme idealurile unui feminism cu adevărat egalitar, care nu slujește la reproducerea unor privilegii și ierarhii, ci le face să se prăbușească. Coordonare: Oana Uiorean

COMPOST

Tubifera_ferruginosa_52288i
Natura constituie un vast compus-flux de sinteze materiale organice și inorganice, geologice și biologice, sociale și economice, politice și tehnologice care se actualizează în contaminări permanente. Dinamica natură-cultură se absoarbe și se regrupează în naturalcultural pentru a da naștere unor ontologii în mișcare/ devenire. COMPOST își propune să surprindă teoretic aceste schimbări, conversii și transgresii tentaculare ale formelor de viață în dorința lor de entanglare ecologică. Coordonatori: Anca Bucur și Alex Ciorogar