Colecții

COLECȚIA TOM JR

Colecția Tom Jr cuprinde povești pentru copii scrise de autori români contemporani, însoțite de ilustrații spectaculoase. În versuri, proză sau teatru, scriitori consacrați or debutanți, ilustratori talentați și pasionați imaginează lumi, întâmplări și personaje misterioase, care îi vor ademeni în jocul de-a copilăria chiar și pe oamenii mari și serioși.
povestiri-din-curcubeu

Titlu volum: Povestiri din curcubeu

Autor: Alina Veronica Ilie

Ilustrator: Oana Ispir

Editura: Sonia

Colecția: Tom Jr

An apariție: 2018

Alina Veronica Ilie: Mi-a plăcut mereu să mă joc, să inventez, să râd şi să fiu înconjurată de oameni veseli. Partea cu jocul o ţineam bine de tot ascunsă, mi se părea total neadecvat ca o femeie în toată firea să se joace. Noroc că a apărut băieţelul meu, Ştefan, iar acum am o scuză: trebuie să mă joc la cerere, voi nu vedeţi, oameni buni?! Şi uite aşa au prins curaj poveştile mele şi au ieşit încet, încet la lumină. Ele sunt ca un joc, pe hârtie şi vreau să le împărtăşesc cu voi, oameni veseli. Sau veseli în devenire. Şi pe măsură ce veselia din jurul meu creşte, sufletul se umple şi imaginaţia îşi face de cap. Şi poveştile se adună şi devin puternice.

Anul apariției: 2018
Format: A4
Număr de pagini: 36
ISBN: 978-606-94004-6-3

Preț: 20 Ron

„Toată lumea știe cum arată un curcubeu, însă puțini știu ce se află în interiorul unuia. I-am rugat pe Caty, o omiduță foarte curioasă și haioasă foc, și pe Aricinis, un arici fricos și poznaș, să ne spună ce minunății ascunde un curcubeu. Cei doi prieteni, fără să vrea, au alunecat într-o zi, în interiorul acestuia.”

sfredelus-porcul-zburator

Titlu volum: Sfredeluș: porcul zburător

Autor: Marian Neguțu

Ilustrator: Marian Neguțu

Editura: Sonia

Colecția: Tom Jr

An apariție: 2018

Marian Neguțu s-a născut pe 11 ianuarie 1988, la Ploiești. În 2010 a absolvit Facultatea de Litere și Științe, specializarea română-engleză, a Universității Petrol-Gaze, Ploiești, iar doi ani mai târziu programul de masterat Studii Culturale, în aceeași instituție. A publicat poezie și proză în reviste și antologii din țară, dar și din Italia și Australia. În 2013 a fondat și coordonat revista culturală online R.O.C.A.D.A., din care au apărut șapte numere. Este pasionat de animație și artă, atât tradițională cât și digitală. Câteva dintre lucrările sale experimentale au apărut în publicația online The New Postliterate și în antologia internațională Alpha Bet a Test: Language in the Act of Disappearing, Ed. Eye Em Eye Books, 2015. În februarie 2016 o lucrare i-a fost selectată pentru expoziția colectivă Intuición Estética, în Cordoba, Mexic.

Anul apariției: 2018
Format: A4
Număr de pagini: 26
ISBN: 978-606-94004-3-2

Preț: 19 Ron

„Sfredeluș iubea viața liniștită de la țară. Îi plăcea foșnetul frunzelor, mireasma florilor și cântecul blând al greierilor, dar cel mai mult îi plăcea să privească păsările zburând în înaltul cerului. „Oare cum se vede lumea din zbor? Ce frumos trebuie să fie să călătorești peste mări și țări!”, își spunea el. Sfredeluș știa că porcilor nu le cresc aripi, dar siluetele elegante ale avioanelor îi dădeau speranța că, într-o zi, va zbura și el.”

coperta Tom Jr SRA3 mai 15.indd

Titlu volum: Minunatele aventuri ale lui Tom Jr pe insula Corfu

Autor: Adina Uzunu

Ilustrator: Oana Ispir

Editura: Sonia

Colecția: Tom Jr

An apariție: 2017

Adina Uzunu (n. 1984, Medgidia) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanţa, apoi a urmat cursurile Masteratului Teoria și practica editării la Universitatea București. În 2014, a susținut teza de doctorat condusă de profesorul E. Negrici. A publicat articole în reviste culturale și a participat la colocvii și concursuri literare. În 2010, a primit Premiul I şi al revistei Dacia literară la Concursul Naţional de Proză Mihail Sadoveanu (Iaşi), iar în 2013 i-a fost premiată povestea Aventura unui Șoricel isteț la Concursul Naţional Ion Creangă, organizat de Muzeul Literaturii Române Iaşi, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iaşi (publicată în antologie în 2014).

Anul apariției: 2017
Format: A4
Număr de pagini: 64
ISBN: 978-606-94004-0-1

Preț: 24 Ron

„Întâlnirea cu Palatul Achillion a fost la fel de spectaculoasă ca întâlnirea cu marea cea limpede şi verde-albastră. Era maiestuos, uriaş, cu ferestre multe şi înalte, complet vopsit în alb, cu marginile ferestrelor albastre, culorile Greciei. Înconjurat de o grădină extraordinară, verde, cu flori de toate culorile şi chiparoşi atât de înalţi că atingeau cerul cu vârfurile lor. Semăna cu un parc nemaivăzut. Aleile erau nenumărate şi formau un fel de labirint. Oriunde priveai, vedeai albastru, dar nu mai ştiai dacă este al mării sau al cerului.” (Adina Uzunu)

coperta ghicitori pentru lulu_roxana cazaciuc

Titlu volum: Ghicitori pentru Lulu

Autor: Roxana Cazaciuc

Ilustrator: Oana Ispir

Editura: Sonia

Colecția: Tom Jr

An apariție: 2017

Roxana Cazaciuc: Născută în 1980, într-un orășel din inima Bucovinei, s-a lăsat plămădită în spiritul acelor plaiuri de poveste. Nu doar clasele primare și gimnaziul au rămas ca o amprentă în minte și în suflet, ci până și grădinița, oameni și dascăli de excepție ghidându-i viitorul în moduri pe care nici nu le bănuia. Liceul teoretic „Eudoxiu Hurmuzachi” va rămâne întotdeauna pentru ea simbol a ceea ce trebuie să însemne educația și bunul simț, iar profesorii de atunci (unii dintre ei profesori și ai părinților ei) rămân icoane în inimă. Aspirând către Științe Politice sau Comunicare, a reușit să devină absolventă de Industrie Alimentară, cu titlul pretențios de Inginer Diplomat. Anii de facultate, deși într-un domeniu ce nu ai spune că o definește, au fost minunați și încă speră să pună în practică ceea ce a acumulat cu mai multă dragoste decât ar fi crezut. După 15 ani petrecuți în București, chemarea vieții mai aproape de natură a dus-o într-un sătuc din sud. Deși tradiția se amestecă în mod neașteptat cu modernismul, deși nu seamănă prea mult cu satele copilăriei, cu livezile Horodnicului și căsuțele cochete ale Rădăuțiului, a reușit să găsească locul potrivit pentru a-și pune pe hârtie copilăria, revăzând-o prin ochii copiilor ei. Împreună cu soțul ei, cei doi copii pe Pământ și unul în Ceruri, alături de nouă găini, două pisici și doi câini, se nasc, printre straturi de roșii și nuci impunători, povești în versuri, se trezesc în inimă Universuri ce le credea pierdute.

Anul apariției: 2017
Format: A4
Număr de pagini: 38
ISBN: 978-606-94004-1-8

Preț: 19 Ron

Cartea „Ghicitori pentru Lulu” este o încercare de a crea o formă interactivă prin care cei mici să se apropie de poezia cu ritm şi rimă, accentul pus pe muzicalitatea versului va face mai uşoară memorarea acestor mici ghicitori. Copiii sunt ajutaţi să înveţe poezii noi, dar în acelşi timp să se implice direct în povestea din spatele lor, prin încercarea de a ghici personajul principal, stimulându-le astfel atenţia şi capacitatea de concentrare. De asemenea, accentul pus pe imagine va creşte atracţia celor mici pentru textul şi povestea pe care o spune acesta împreună cu ilustraţiile – cele doua forme fiind complementare în alcătuirea poveştii.

Dragonul cu Coama Aurie

Titlu volum: Dragonul cu coamă aurie

Autor: Alina Veronica Ilie

Ilustrator: Doina Zavadschi

Editura: Sonia

Colecția: Tom Jr

Anul apariției: 2020

Format: A4

Număr de pagini: 36

ISBN: 978-606-94004-9-4

Preț: 25 RON

 

O omiduță și un arici s-au urcat în curcubeu și au amestecat culorile, doar ca să vadă cum ar fi să plouă în șapte culori. Cum au făcut-o? S-au urcat pe un puf de păpădie, și duși au fost. Direct in miezul curcubeului! Au sărit de trei ori, și toate s-au amestecat pe acolo, provocând o ploaie superbă in șapte culori. Însă, dincolo de această perdea de apă, se afla minunatul Tărâm al Dragonilor. Totul era magic aici. Frunze mari şi verzi din care țâșnea un fel de jeleu verde, hrana de bază a dragonilor. Dragonii erau unul mai frumos ca altul. Nu te puteai hotărî pe care să-l alegi. În afară de unul singur, Vivid. Pe cât era de frumos, pe atât de năstrușnic și de nesupus era. Nimeni nu și-l dorea personaj principal într-o carte de povești, însă l-am ales eu, fiindcă bănuiesc că, în adâncul sufletului, este un dragon bun, care nu reușește să se facă înțeles foarte ușor. Să pornim în aventură!

 

planeta lui faruno

Titlu volum: Planeta lui Faruno

Autor: Andrew & Alex Plescan

Ilustrator: Cristina Silaghi

Editura: Sonia

Colecția: Tom Jr

Anul apariției: 2020

Format: A4

Număr de pagini: 44

ISBN: 978-606-94004-7-0

Preț: 21 RON

 

Poți să-ți imaginezi luna și soarele? Dacă închid ochii, pot. Durează două secunde să te gândești la soare, și îți trebuie zece degete de câte o secundă fiecare să te gândești la Planeta-Hai-La-Nani. Lui Faruno îi trebuie… hmmm, e cam complicat, dar dacă e mai deștept decât noi, Faruno se poate gândi la petrolul de pe Planeta Pământ în aproximativ cinci secunde. Nu, eu sunt mai deștept! Mă pot gândi la petrol într-o secundă! Barca lui Faruno poate călători numai prin voința tuturor oamenilor de pe planeta lui, dacă se gândesc cu toții la același lucru deodată.

 

COLECȚIA BUZUNAR CU POVESTIRI

aproape-ghicitori

Titlu volum: Aproape ghicitori sau Neştiutele întâmplări de lângă noi

Autor: Adrian Voicu

Ilustrator: Radu Ioan Podocea

Editura: Sonia

Colecția: Buzunar cu povestiri 

An apariție: 2018

Adrian Voicu: M-am născut în Nehoiu, singurul și cel mai fain orășel de munte din județul Buzău. Pasiunea pentru scris am dobândit-o de cum am terminat cu bastonașele și „Ana are mere“. Cam prin 1988-’89, pe când mă instruiam în Școala Militară de Artilerie Antiaeriană și Rachete de la Brașov, mi-au apărut câteva texte micuțe în Viața Studențească, spre maxima satisfacție personală. Prima carte am lansat-o în toamna lui 2007, în parcarea din fața Sălii Polivalente din București. De-atunci cărțile mi-au ieșit în lume cu ajutorul a felurite edituri. În aprilie 2014, la Institutul Cultural Român am debutat cu piesa de teatru „Familia, această celulă de bază a societăţii cu rate la bancă, serviciu stresant, amor nebun şi proteza bunicii“, piesă care a obținut record de audiență în cadrul Clubului Dramaturgilor. Începând cu 2007, am publicat în diverse reviste literare. În 2009 am obținut „Premiul Special pentru Proză la Festivalul de Literatură Lili“ al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, iar în 2011, Clubul de Proză „La formarea ideilor“ al Uniunii Scriitorilor din România mi-a acordat „Premiul pentru cel mai bun tânăr scriitor al anului 2011“. Din decembrie 2012, sunt membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Anul apariției: 2018
Format: 160/230
Număr de pagini: 120
ISBN: 978-606-94004-5-6

Preț: 25 Ron

“Costel, un păianjen cam credul, prieten din armată cu un cărăbuș expert în arte marțiale, care știa o musculița bețivă specialistă în genetică și vecină cu o familie de pițigoi ofticoși pe o râmă ce participa la un concurs de frumusețe, au vorbit cu puricele explorator și cu țânțarul, deja încurcat cu cineva mult mai mare decât el, și m-au rugat să scriu despre ei un pic mai altfel decât îi știe lumea. Așa că, hai să-i cunoaștem și să le aflăm aventurile neștiute, nevăzute și nepovestite de nimeni. Până acum.”

COLECȚIA FIGURA

pozitia-cititorului

Titlu volum: Poziția cititorului

Autor: Arabella Krebs

Ilustrator: Arabella Krebs

Editura: Sonia

Colecția: Figura

An apariție: 2018

Îmi e destul de greu să fiu concisă în legătură cu mine fără să intru in șabloane. Nu cred că prezentările gen: vârsta, profesie, statut marital, studii, profesie, etc. pot spune ceva relevant despre o persoană, cred mult mai mult în aflarea micilor detalii aparent irelevante care au darul să ne dezvăluie pe cineva… așadar, sunt o persoană de obicei neliniștită, în căutare, care nu se mulțumește cu ce este. Îmi place să evadez într-o carte, într-o pictură sau un spectacol de teatru, îmi place să văd că ceea ce fac are un sens, îmi place bicicleta, îmi plac câinii și pisicile. Îmi place să savurez cafeaua de dimineață în liniște. Prefer o melodie în căști în locul unei conversații. Și in general subscriu la ceea ce zicea Henry Miller: „Am descoperit că ceea dorisem întreaga mea viață era nu să trăiesc, dacă ceea ce fac ceilalți oameni se numeste a trăi, ci să mă exprim“. Am aflat relativ târziu, și cu mare surprindere, că îmi provoacă mare plăcere să desenez, că atunci când se întâlnește un creion cu mină cu o coală albă de hârtie rezultatele pot fi uimitoare. Mult timp am crezut că eu voi fi doar un degustător de artă. Prin studenție am început mai serios să desenez și m-am bucurat întotdeauna când cineva aprecia ceea ce făceam. Desenele erau o recompensă în sine, pentru că mă eliberau de demonii interiori și de stările tensionate care de obicei le declanșau. Când am văzut că ele pot plăcea și altora am început să prind curaj și să văd în ele și altceva decât o terapie personală.

Anul apariției: 2018
Format: 204/204
Număr de pagini: 120
ISBN: 978-606-94004-2-5

Preț: 30 Ron

„Firul comun al lucrărilor pe care le-am selectat este, dincolo de tehnică și stil, nevoia din care s-au născut: aceea de a găsi înțeles în lucrurile care aparent nu au. întotdeauna când mă apuc de un desen pornesc de la un mâzgălit fără sens care încet se conturează și începe să semene cu ceva. și acel ceva în cele din urmă este obsesie, o neliniște sau o preocupare personală. în mod ciudat, toate desenele mele sunt cumva părți ale unui autoportret pe care altfel nu sunt în stare să îl creez.” (Arabella Krebs)

demisia-parintilor

Titlu volum: Demisia părinților

Autor: Bogdan Istrate

Editura: Sonia

An apariție: 2018

Bogdan Istrate și-a început activitatea ca asistent medical și educator de sănătate în cadrul Asociației Române Anti-SIDA în 2004, ulterior lucrând și pentru alte asociații și fundații din România. Din 2013 lucrează pentru Asociația Semper Musica, ocazie cu care a livrat peste 1000 de ore de informare-educare-prevenire HIV pentru liceenii din România, în peste 29 de localități. De asemenea, acesta coordonează toate proiectele locale, naționale sau internaționale cu tema prevenirii HIV ale organizației, fiind inițiatorul a diferite proiecte și programe de prevenire HIV adresate tinerilor, premiate la Gala Societății Civile sau Gala Tineretului din România.

Anul apariției: 2018
Format: 125/175
Număr de pagini: 178
ISBN: 978-606-94004-4-9

Preț: 10 Ron

„PENTRU PĂRINȚII DEMISIONARI Are 13-14 ani deja? Ce repede cresc, nu? Are iubit/ă? Iese în oraș și vine târziu? Poate că ar trebui să îi spună cineva și despre HIV, sarcină și prezervativ, nu? Dar cine? Chiar TU! Folosește „Demisia Părinților” de azi și ajută-ți copilul să rămână sănătos, să știe consecințele sociale și medicale ale unei potențiale infecții cu HIV și implicațiile unei sarcini neplanificate. Ghidul te ajută să nu demisionezi din poziția de părinte și să fii curajos în a aborda teme importante pentru copilul tău.“ (Bogdan Istrate)

COLECȚIA BIBLIOTECA FANTASTICĂ

Colecția Biblioteca fantastică este dedicată reeditării operelor valoroase ale scriitorilor români consacrați, uitați sau puțin cunoscuți. Din dorința de a recupera texte literare pe nedrept uitate astăzi, editura Sonia reeditează într-un format nou, cu ilustrații inedite, minunatele povești pentru copii ale acestor autori, scrise cu umor și cu ingeniozitate, în epoci în care numai oameni cu o extraordinară vitalitate și cu un veritabil talent literar ar fi putut să o facă.

COLECȚIA CARTE DE ACTIVITĂȚI

Dacă ți-au plăcut poveștile noastre, sigur îți vor plăcea și cărțile de colorat cu personajele din povestea preferată în care poți să fii chiar tu ilustrator. Colorează scenele din poveste așa cum îți place ție! Desenează și creează-ți propria aventură cu eroii pe care-i iubești. Poți chiar să faci cerul galben și marea roșie, folosește-ți imaginația!
Iar, dacă te pregătești să mergi la școală sau ai intrat deja în clasa întâi și ai nevoie de ajutor la numărat sau la învățatul literelor, te așteptăm pe la noi: îți arătăm cum să înveți ca și cum te-ai juca.