Curs Creative Writing

Sărbătorim un an de frACTalia!
October 22, 2017
Prima ediție a seriei de dezbateri Litera per/FORMATIVĂ
October 22, 2017
Poeții Andrei Dósa și Radu Nițescu vă propun un curs de creative writing care se va concentra pe elementele de bază ale scrierii poeziei și prozei, cu exerciții care să dezvolte simțul critic și capacitatea de înțelegere a mecanismelor din spatele unui text. Cursul se va ține la Tramvaiul 26 (Strada Cercului nr.6), va avea 10 întâlniri (1/săptămână) și costă 500 de lei (350 pentru elevi și studenți). Înscrierile se fac pînă pe data de 20 ianuarie, la adresa de email: matei_catalina@yahoo.com.
Aproape orice produs artistic incorporează sau are în spate un text. De la scenariul unui film, trecând prin reclame şi prezentarea unei expoziţii, aterizând în aparent desueta, dar complexa poezie, totul se bazează pe text. Odată ce ajungi să stăpâneşti textul, reuşeşti să înţelegi mai bine lumea.
La acest curs de creative writing ne vom concentra asupra elementelor de bază ale scrierii prozei şi poeziei. Îţi vom propune exerciţii care să-ţi dezvolte simţul critic şi capacitatea de înţelegere a mecanismelor care stau în spatele textului. Vom încerca să eliberăm creativitatea din noi, să dezvoltăm o proză scurtă, să scriem haiku-uri, să creăm un personaj credibil şi să facem dialoguri snappy.
Pe lângă asta, vom vorbi despre posibilităţile de publicare şi despre mecanismele pieţei editoriale din România.
„Cursurile de creative writing de la Facultatea de Litere Braşov m-au ajutat să-mi rafinez scrisul, dar în acelaşi timp m-au şi ajutat să înţeleg mai bine atât propria persoană cât şi lumea în care trăiesc. Scrisul este autoanaliză plus imaginaţie. Dar ca să cunoşti acele particularităţi pe care trebuie mizat pentru a scrie ceva care să placă şi celorlalţi, ai nevoie de mult exerciţiu.” (Andrei Dósa)
„Nu-mi pot da seama cît și cum au făcut pentru mine atelierele de creative writing la care am participat, dar în mod sigur au făcut. Depinde de ce se întîmplă la atelierul cu pricina – poate că cel mai important lucru e să pleci de-acolo cu cît mai multă informație nouă – dar cred că în egală măsură depinde și de tine, ce faci cu informația, în ce fel o lași să se extindă, pe principiul bulgărelui de zăpadă.” (Radu Nițescu).