Fractalia – În pregătire

Colecția pansophie

29a

Teodor Ajder – Obrăzaru-i pentru o japonez[c]ă

Teodor Ajder s-a născut la Chișinău. A absolvit liceul Ion Creangă, psihologia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; iar tezele de master în psihopedagogie și de doctor în științele media, mediului și ale informațiilor și le-a susținut la Universitatea de stat din Yokohama, Japonia. Este autorul a mai multor cărți situate ca gen între ficțiune și analize psihologice ale migrației. Pe lângă trilogia japoneză – Obrăzaru-i pentru o japonez[c]ă, Mo[Po]JaRo și Kakimaki, Teodor Ajder mai este autorul unei plachete de povestiri – Vurda înlocuitorul de inimi (ed. Ulysse, 2003), și una de versuri – O oră de iubire (ed. H2RO, în limba engleză). Multe dintre aceste cărți sunt ediții de artist. Ediția original a „Obrăzaru-i pentru o japonez[c]ă”, bunăoară, era o încurcățea din 30 de elemente, și a fost prezentată pentru prima dată în cadrul festivalului de artă contemporană “Oost West Burlesk”, Eurora Art Festival 2008, Rotterdam, Olanda, iar actualmente se află în colecția muzeului de carte artistică din Uci (Łodz), Polonia. A semnat sute de editoriale și articole de opinie, precum și recenzii de cărți și expoziții de artă. Actualmente locuiește în Polonia și își împarte timpul între Departamentul de educație a spiritului civic de la Școala Americană din Varșovia și redactarea anuarului diasporan „Mămăliga de Varșovia”. Este imigrant.

 

 

Foto © Ioan Liviu Orlețchi

Colecția pansophie

dream realm

Maia Şerbănescu – Fuck off, Mr. Charcot

Maia Şerbănescu – studii irelevante; momentan, „reparator” de dinţi. Apărută în mediul digital acum doi ani, printr-un porces de clonare, urmărind schimbul de informaţie aleatoriu şi ectogeneza într-un spaţiu diferit. Cu o fascinaţie deosebită pentru ero guro nansensu şi gurlesque poetry.

 

Colecţia experimental

foto cosmin manolache

Cosmin ManolacheUnde îţi vei petrece veşnicia

Fost grănicer în Deltă, mizilean descălecat în Bucale, bun prieten, colecționar de afișe cu cîini pierduți, scenarist, scriitor în hopuri, cioclu cînd moartea dă tîrcoale, viețuitor de muzeu, microbist și, bineînțeles, tată.

Colecţia experimental

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Călin TorsanUnde îţi vei petrece veşnicia

În momentul redactării acestui text biografic, pot spune despre mine că sunt un bărbat cu constituție longilină, tuns scurt. Port barbă și mustață. Am ochelari – o pereche pe care o sprijinisem de nas și pe la douăzeci de ani. Tricou grena cu mâneci lungi. Pantaloni negri, ușor decolorați de-atâta purtat. Sunt încălțat cu niște pantofi foarte comozi, primiți de la nepotul meu (purtăm același număr). Chiloți cam strâmți, pe care scrie ATENI. Ciorapi scurți luați din Decathlon. Brodați cu inscripția kalenji. Ce mai tura-vura? Sunt prozator român și suflătorul trioului multumult.

Colecţia Politix

Tariq Ali

Tariq Ali – Dilemele lui Lenin. Terorism, război, imperiu, dragoste, revoluție

Este un istoric,eseist, romancier și regizor britanic și pakistanez de limba engleză.

A crescut într o familie aristocratică, ca fiu al ziaristului Mazhar Ali Khan si al activistei politice Tahira Mazhar Ali Khan. Mama sa este fiica lui Sir Sikandar Hyat Khan, lider al Ligii Musulmane Unioniste și în anii 1937-1942 prim ministru al Punjabului. Părinții lui Tariq Ali au rupt cu tradiția politica a familiei și au devenit comuniști și atei. Totuși în copilărie a învățat, după cum se obișnuia, și fundamentele religiei musulmane.

Stabilit în Anglia din 1960, după ce participase la demonstrații antiguvernamentale în Pakistan, a studiat filozofia, economia și științele politice la colegiul Exeter al Universității Oxford. Tariq Ali este membru in comitetul de redacție al revistei New Left Review,redactat de soția sa Susan Watkins, scrie regulat în cotidianul The Guardian,în magazinul CounterPunch și în London Review of Books. De asemenea este directorul editorial al casei de editura Verso din Londra. În trecut și Tariq Ali s-a declarat comunist și ateu, fiind activ în cercurile troțkiste ale IMG – International Marxist Group si ale periodicului „The Black Dwarf”. Ulterior a intrat în Patidul Laburist, fiind activ în fracțiunea stângistă condusă de Tony Benn.