Fractalia – În pregătire

Colecţia Scrieri teoretice

iulia editat

Iulia Militaru – Literatura şi fenomenul alienării. „Reprezentări” ale nebuniei în cea de-a
doua jumătate a secolului al XIX-lea românesc

Iulia Militaru a studiat medicina, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti, apoi limba şi literatura română la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde a terminat şi un doctorat pe tema alienării în secolul al XIX-lea românesc.

A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: „Marea Pipeadă”, pentru care a primit premiile: „Tânărul poet al anului 2010” şi „Tânărul scriitor al anului 2010”, în cadrul „Galei Tinerilor Scriitori”. În 2012, împreună cu Anca Bucur (poezie) şi Cristina Budar (grafică), a lansat volumul „Dramadoll”. Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu, fiind rezultatul colaborării celor trei, în vederea realizării unui dialog între diferite stiluri, arte şi autori. O parte a acestui proiect, lucrarea video: Imagini din ziua a opta (regia: Cristina Florentina Budar), a fost selectată în Gesamt 2012 (DISASTER 501 What happened to man?), un proiect coordonat de Lars von Trier și regizat de Jenle Hallund. Instalația a fost montată în cadrul Copenhagen Art Festival, Kunsthal Charlottenborg. În 2016, a participat la o expoziţie în Iowa City, în cadrul programului CentenART, la galeria Public Space One (http://www.publicspaceone.com/gallery/), cu proiectul: ”The Path. Filling-in Abstract Forms: Overwriting Barnett Newman”. Tot 2016, îi apare şi volumul performativ Confiscarea bestiei. O postcercetare, la editura frACTalia. În 2017 publică Atlas (auto)mat/on (auto)BIO/graphy/I© de câteva tipuri principale de discursuri (khora impex, 2017), apărut doar în mediul online.  În 2019, acest proiect va fi lansat şi în format tipărit şi însoţit de un performance colaborativ împreună cu artistul Andrei Barbu (aka Atouck) care a asigurat partea de sound. Lansarea a avut loc în cadrul festivalului “Luna Lecturilor de autor 2019” (Authors’ Reading Month 2019), desfăşurat în: Cehia, Slovacia, Polonia şi Ucraina.

În 2020, va apărea, la editura frACTalia, cercetarea: Literatura şi fenomenul alienării. „Reprezentări” ale nebuniei în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea românesc (două volume), şi care reprezintă publicarea integrală a tezei de doctorat revizuite a autoarei.