Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie

Prima ediție a seriei de dezbateri Litera per/FORMATIVĂ
October 22, 2017
Manifest(are) con(tra) DADA
October 22, 2017

Nights in White Satin

În perioada 21-23 octombrie 2016, va avea loc evenimentul poetic performativ Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie, un eveniment cu participare internațională, la care sunt invitați scriitorii: Aase Berg, Elisabeth Berchtold (Suedia) și Johannes Göransson (SUA). Din România, vor participa: Sebastian Big, Raluca Boboc, Anca Bucur, Monica Manolachi, Iulia Militaru, Felix Nicolau, Octavian Perpelea, Răzvan Pricop și Andra Rotaru. Moderatori: Răzvan Țupa și Ciprian Măceșaru. Invitat special: Andrei Olaru (harpă). Parteneri: Institutul Cultural Român și Ambasada Suediei București. Coordonatori și inițiatori NWS: Iulia Militaru și Andra Rotaru. Grafică NWS: Cristina Florentina Budar.

Evenimentele se vor desfășura în mai multe locații din București. Astfel, vineri, 21 octombrie 2016, ora 19:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București) va avea loc un dialog în limba engleză despre poezia și scena performativă suedeză și americană, avându-i invitați pe Aase Berg, Elisabeth Berchtold (Suedia) și Johannes Göransson (SUA), moderator: Răzvan Țupa.

Sâmbătă, 22 octombrie 2016, ora 19:00, la Librăria Cărturești (Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București) va avea loc primul performance poetic Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie, invitați: Elisabeth Berchtold, Aase Berg (Suedia), Johannes Göransson (SUA), Sebastian Big, Raluca Boboc, Anca Bucur, Iulia Militaru, Octavian Perpelea (România). Invitat special: Andrei Olaru. Moderator: Răzvan Țupa.

Duminică, 23 octombrie 2016, ora 20:00, la Gallery (Str. Leonida nr. 9-11, București) va avea loc al doilea modul al acestei ediții Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie, invitați: Elisabeth Berchtold, Aase Berg (Suedia), Johannes Göransson (SUA), Monica Manolachi, Felix Nicolau, Răzvan Pricop, Andra Rotaru. Moderator: Ciprian Măceșaru.

Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie va beneficia și de o documentare video, o antologie publicată de editura frACTalia, precum și de o expoziție fotografică online.

Evenimentul de poezie și performance, Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie, a luat ființă dintr-o nevoie de a pune față în față poeți consacrați și poeți tineri, dar totodată pentru a familiariza publicul cu astfel de modalități de a face poezie și, în același timp, pentru a crea un spațiu de desfășurare pentru zona poetică performativă, mai puțin cunoscută în România.

Evenimentul de poezie și performance, „Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie”, a luat ființă dintr-o nevoie de a pune față în față poeți consacrați și poeți tineri, dar totodată pentru a familiariza publicul cu astfel de modalități de a face poezie și, în același timp, pentru a crea un spațiu de desfășurare pentru zona poetică performativă, mai puțin cunoscută în România. Intersecția dintre arte sau folosirea instrumentelor specifice altor arte în poezie este o necesitate, cu atât mai mult cu cât poeții generației actuale caută un nou cadru sau o nouă semnificație a poeziei.

Acest eveniment introduce două noțiuni noi:

nomadismul (un eveniment de poezie și performance se poate adapta unui spațiu cât mai divers (o altă țară, un alt oraș, un alt spațiu de desfășurare: galerii de artă, pub-uri, spații reciclate etc.) și unui public într-o continuă transformare (gusturi, tendințe, curente, hibridizări)
adaptarea instrumentelor unei arte, la o altă artă și expunerea ariilor și domeniilor diferite sub o umbrelă comună, încercând totodată păstrarea identităților originare, dar creând forme noi mixte de poezie, în fața unui public care să învețe să se raporteze adecvat la astfel de manifestări.

Evenimentul și-a luat drept moto versurile formaţiei “Moody Blues”: “Nights in white satin, never reaching the end,/ Letters I’ve written, never meaning to send./ Beauty I’d always missed with these eyes before./ Just what the truth is, I can’t say anymore.” Recontextualizarea „vechiului”, într-un spațiu nou are ca efect, nu schimbarea identității (concept deja ineficient azi), ci potențarea de noi semnificații și de noi alternative de înțelegere și interpretare a unui eveniment/fapt.