Fractalia – În pregătire

Colecția debut

asta micu

Radu Cristian Vlad – Așa ne-am vorbit mereu

Născut în Bucureşti în ‘94, acum e în primul an spre un PhD în World-Literature şi interpretarea acesteia la Universitatea din Warwick. A făcut şi un MA în World-Literature şi încă trei ani înainte de Literatură Comparată la aceeaşi Universitate; are chiar şi diplomele să o dovedească! Articole academice nu a publicat încă, dar a scris poezii în diverse gazete studenţeşti de o relevanţă variabilă, deseori nulă, deseori plină. A mai citit şi la oameni pe ici-colo. S-a considerat mereu mai degrabă poet decât intelectual, dar rămâne totuşi fascinat de spaţiul dintre cele două constante ale vieţii: geneza şi moartea.

Colecția experimental

cristescu

Liviu Cristescu – Pedalare în gol

S-a născut pe 13 iunie 1969, în Constanţa. A absolvit în 1983 Şcoala Populară de Artă din Constanţa, secţia pian, iar în 1996, Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ din Bucureşti. S-a ocupat aproape permanent de arta plastică şi de scris, încă din copilărie. În 1993, era cît pe ce să verniseze o serie semnificativă de picturi, desene, sculpturi şi diverse instalaţii alături de mai mulţi studenţi arhitecţi, însă din păcate sponsorul şi-a retras în ultimul moment susţinerea. Tot în 1993 a ratat şi realizarea unui film de lung metraj. În 1994, Adrian Bănuţă i-a promis că-i publică în JURNALUL S.F. un fragment dintr-un roman postavangardist (TARAX), dar n-a mai verificat dacă lucrul acesta s-a şi petrecut (romanul a rămas în format digital). În 1996, a publicat cîteva desene şi poezii în revista ARHITEXT. În 2017, Editura Fractalia i-a publicat volumul de texte conceptuale, experimentale şi postumane CU OCHII ÎN 4 (sau cum ne putem strecura prin viaţă).

Colecţia debut

bty

Daniela HendeaAcordor de teremin

Născută la Zalău, este absolventă a Facultății de Inginerie Chimică din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, cu studii postuniversitare la Universität Stuttgart, Germania și Kansas University, Statele Unite.

După mulți ani de preocupări științifice, Daniela Hendea s-a întors la poezie, din dorința de a documenta în versuri experiența publică și particulară cu autismul băiatului ei, unul din protagoniștii volumului de debut în pregătire la editura Fractalia.

În timpul rezidenței poetice pe platforma Qpoem, a debutat publicistic în revista de cultură Familia, apoi a continuat cu poeme și traduceri în revistele Apostrof, Prăvălia Culturală, Caiete Silvane, Alchemia. În prezent face parte din echipa redacțională a revistei Prăvălia Culturală.

În prezent locuiește în statul Texas.

 

Colecţia proză contemporană

andreea semmai

Andreea SemmaiSelseus. Lumea nouă

autodidact. dezadaptat social. în scris cânt si iau lumea în derâdere.

eu sunt Bufonul de curte.

Colecţia debut

foto iuliana lungu

Iuliana Lungu KOMMOS. Procesiune pentru histerectomie

Iuliana Lungu scrie despre identitate, despre feminitate și acceptarea/ rediscutarea genului; poemele ei sînt un ritual de purificare și eliberare de prejudecăți, șabloane, un ritual aparte care privește sinele și adevărul. Poemele ei vorbesc despre cutumele, tiparele care ne-au fost impuse de societate, despre rușine, vinovăție, cenzură, dar mai ales despre vina și rușinea de a fi tu însăți, de a fi femeie. Iuliana asumă partea feminină și bine face! destructurînd limbajul, adevărul devine violent și violență. Poemele ei refac o hartă a condiției femeii, o hartă istorică și mitică, care dezvăluie dintre bandaje și triumful. (Medeea Iancu)

Colecţia poezie contemporană

ghe adacor

Ghe Adacorstraturi

Marian Neguțu s-a născut pe 11 ianuarie 1988, la Ploiești. În 2010 a absolvit Facultatea de Litere și Științe, specializarea română-engleză, a Universității Petrol-Gaze, Ploiești, iar doi ani mai târziu programul de masterat Studii Culturale, în aceeași instituție. A publicat poezie și proză în reviste și antologii din țară, dar și din Italia și Australia. În 2013 a fondat și coordonat revista culturală online R.O.C.A.D.A., din care au apărut șapte numere. Este pasionat de animație și artă, atât tradițională cât și digitală. Câteva dintre lucrările sale experimentale au apărut în publicația online The New Postliterate și în antologia internațională Alpha Bet a Test: Language in the Act of Disappearing, Ed. Eye Em Eye Books, 2015. În februarie 2016 o lucrare i-a fost selectată pentru expoziția colectivă Intuición Estética, în Cordoba, Mexic.

Colecţia energii regenerabile

Ştefan TironDeviere Cosmică & Divergenţă Temporală

Lucrare de licență ITA 2000 București, “Sahib curatorul: cultul eroului în Imperiul Britanic 1880-1914”. Scrie despre open-source și dinamica rip-off-ului în România (Springerin), megastructura Bucureștiului (Archis), Steampunk (Idea artă + societate), mp3 la liber (Sunete), Turismul spaţial: ultima frontiera a turismului (Monochrom), Plante Unice: Naţionalism & Endemism în Peisajul Românesc (Omagiu). Koln 2009, ca traficant de informație, transferă tehnologie de supraveghere locală din est în vest la SIGINT/Chaos Computer Club. Chișinău 2010, lecție practică de ecologie urbană și biologie invazivă pentru cei tineri, tur ghidat de ST și Vadim Țigănaș. Colaborează pe probleme ideologice cu ParadisGaraj, FRR, BMR, Malone Muistu, Candidatura la Președenție, Caminul Cultural, Otaku Entertainment, SEFEU etc

Colecţia scrieri teoretice, filosofice, eseistice

yigru zeltilCatalog de concepte urmat de Sfaturi nepractice

S-a născut în 1992, anul dispariției lui John Cage, și s-a făcut în timp, începând cu 2007-2008. mai întâi a fost pasionat de geografie, astronomie, gastronomie, jocuri video, architectură, design interior, modă și artele vizuale… și apoi de literatură. a publicat poezie, proză și eseuri în Tomis, Poesis Internațional, Zona Literară, Timpul, Echinox, Fabrica de Literatură și alte reviste sau site-uri. a apărut în antologia „Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală” (2011, Herg Benet). a scris și publicat on-line mai multe cicluri de poezie, din care o selecție urma să apară în antologia de debut „praline alese” (2010). a creat și o serie de cărți-obiect/samizdat, „dulceață de stele” (2009), „cartea albastră” (2013), „țeaiul ros” și „țeaiul vierde” (2014), ultimele trei realizate împreună cu Alina Pachițanu.

a debutat în volum cu ISBN abia odată cu placheta „cacao” (2012), urmată de „ulei de palmier” (2017), ambele la editura Tracus Arte. lucrează din 2013 încoace la ciclul autobiografic de poeme conceptuale „poate conține urme de nuci”. are în derulare un proiect continuu de înregistrare a fiecărui volum de versuri care apare anual în limba română, „institutul /rupere de rând/”. ca parte a colectivului „Traducerile de sâmbătă”, lucrează la traduceri din poezia de limbă portugheză și din poezia experimentală americană (de la Gertrude Stein la post-conceptualiști). a fondat împreună cu Sebastian Big editura electronică khora impex. a publicat în 2017 prima ediție din „A Bibliography of Conceptual Writing”. lucrează tot timpul la mai multe proiecte în același timp.

Colecţia experimental

foto cosmin manolache

Cosmin ManolacheUnde îţi vei petrece veşnicia

Fost grănicer în Deltă, mizilean descălecat în Bucale, bun prieten, colecționar de afișe cu cîini pierduți, scenarist, scriitor în hopuri, cioclu cînd moartea dă tîrcoale, viețuitor de muzeu, microbist și, bineînțeles, tată.

Colecţia experimental

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Călin TorsanUnde îţi vei petrece veşnicia

În momentul redactării acestui text biografic, pot spune despre mine că sunt un bărbat cu constituție longilină, tuns scurt. Port barbă și mustață. Am ochelari – o pereche pe care o sprijinisem de nas și pe la douăzeci de ani. Tricou grena cu mâneci lungi. Pantaloni negri, ușor decolorați de-atâta purtat. Sunt încălțat cu niște pantofi foarte comozi, primiți de la nepotul meu (purtăm același număr). Chiloți cam strâmți, pe care scrie ATENI. Ciorapi scurți luați din Decathlon. Brodați cu inscripția kalenji. Ce mai tura-vura? Sunt prozator român și suflătorul trioului multumult.

Colecţia Politix

Tariq Ali

Tariq Ali – Dilemele lui Lenin. Terorism, război, imperiu, dragoste, revoluție

Este un istoric,eseist, romancier și regizor britanic și pakistanez de limba engleză.

A crescut într o familie aristocratică, ca fiu al ziaristului Mazhar Ali Khan si al activistei politice Tahira Mazhar Ali Khan. Mama sa este fiica lui Sir Sikandar Hyat Khan, lider al Ligii Musulmane Unioniste și în anii 1937-1942 prim ministru al Punjabului. Părinții lui Tariq Ali au rupt cu tradiția politica a familiei și au devenit comuniști și atei. Totuși în copilărie a învățat, după cum se obișnuia, și fundamentele religiei musulmane.

Stabilit în Anglia din 1960, după ce participase la demonstrații antiguvernamentale în Pakistan, a studiat filozofia, economia și științele politice la colegiul Exeter al Universității Oxford. Tariq Ali este membru in comitetul de redacție al revistei New Left Review,redactat de soția sa Susan Watkins, scrie regulat în cotidianul The Guardian,în magazinul CounterPunch și în London Review of Books. De asemenea este directorul editorial al casei de editura Verso din Londra. În trecut și Tariq Ali s-a declarat comunist și ateu, fiind activ în cercurile troțkiste ale IMG – International Marxist Group si ale periodicului „The Black Dwarf”. Ulterior a intrat în Patidul Laburist, fiind activ în fracțiunea stângistă condusă de Tony Benn.